Schrikdraadinstallatie

Werking schrikdraadinstallatie

Hieronder staat schematisch de werking van een schrikdraadinstallatie. Kloppend hart is de spanningsgever of ook wel schrikdraadapparaat of weideklok genoemd. Door contact te maken tussen de twee uitgangspolen krijgt een dier een tik. Het dier functioneert als een soort schakelaar. Deze polen worden verlengd om uiteindelijk een afrastering te creëren. De spanningspool wordt verlengt met geleiders die in isolatoren op palen gemonteerd worden. Deze geleider mag nergens contact maken met iets dat aarde maakt. Een afrastering die staat te vonken op bepaalde punten, betekend dat er een geleider te dicht op een aarde punt zit. De aardingspool wordt verlengt door deze te verbinden met één of meerdere aardpennen. We gebruiken daarmee de grond als geleider.

Hoe werkt uw schrikdraadinstallatie?

Er zijn 3 factoren erg belangrijk voor een goede werking van uw schrikdraadinstallatie

1. Het geleidend vermogen van uw rasterdraden/geleiders.
Het geleidend vermogen van uw rasterdraden is erg belangrijk om de volledige kracht van uw apparaat ook op lange afstand tot uw beschikking te hebben. Hoe lager de weerstand (Ω=Ohm) is van uw geleiders (rasterdraden) des te beter zullen zij de stroom geleiden en kunt u met uw apparaat een langere afrastering voeden. In het geval van licht spanningsverlies door aangroei van onkruid of een slechte isolator zal de spanning van uw afrastering beter op het gewenste niveau blijven. Als u de rasterdraden om de 200 meter met elkaar verbindt gaat de afrastering in zijn geheel beter functioneren..

afbeelding verschil in geleidend vermogen

Bekijk hier al het verbindmateriaal >

 

2. Voldoende aarding
Als de spanning voldoende terug geleid wordt naar de aardaansluiting van uw apparaat wordt het circuit gesloten en zal de afrastering goed functioneren. Het dier voelt de maximale schok van het apparaat. Alleen als de aardingscapaciteit voldoende is heeft u de beschikking over de volledige kracht van het apparaat. Klik op de link hieronder om te controleren of uw aaardingscapaciteit voldoende is.

 3. Het juiste schrikdraadapparaat.
Het schrikdraadapparaat zorgt ervoor dat de uit de 9, 12 of 230 Volt energiebronnen opgenomen energie wordt omgezet naar stroompulsen. De energie die wordt afgegeven door het apparaat en de tijdsduur van de energie impulsen zijn bepalend voor het schokeffect. De inhoud/kracht van de stroompulsen worden weergegeven in Joule (impulsenergie) en de  onbelaste topspanning en belaste spanning bij 500 Ohm  in Volt. De 500 Ohm weerstand is de gemiddelde weerstand van een dier dat in contact komt met de afrastering.
De tijdsduur tussen elke impuls is minimaal 1,2 seconden. Dit is genoeg reactietijd om het contact met de afrastering te verbreken voordat de volgende impulse komt en dat is waarom een elektrische afrastering ongevaarlijk is voor mens en dier.

Bekijk ons complete assortiment aan schrikdraadapparaten >

 

 De lijst met producten daar uitvoort komt kunt u naar eigen inzicht nog bewerken en dan uitprinten, opslaan of mailen naar een dichtstbijzijnde dealer van uw keus. 

Kijk hier voor het hele assortiment!